Sawadee Ka!

22 maart 2010 - Chiang Mai, Thailand

Sawadee Ka (Hallo in Thai)

Bedankt voor al jullie leuke berichtjes! Echt heel leuk om te lezen dat iedereen meeleeft met mijn belevenissen! Hier gaat alles super! Vandaag begonnen met week 2, na een fantastisch weekend!

Dit weekend zijn we met de hele groep de stad uitgegaan, de natuur in! Heerlijk even zonder die smog. Onze dag begon met een kleine wandeling, om vervolgens op de olifant verder te reizen. Daar had ik me van te voren erg op verheugd, toen ik eenmaal op zat wist ik niet waarom ik dacht dat olifant rijden leuk was. Ik vond het maar eng. Nu wil het toeval ook, dat Maaike en ik samen op de meest ondeugende olifant van de hele kudde zaten. Ging de hele groep naar links, ging hij naar rechts. Bovendien stond hij om de haverklap stil om te eten of om zijn kont te schuren tegen een tak of rots. Nu zit je best hoog op zo’n olifant en niet echt stabiel dus als die onverwachte bewegingen.. Maar goed, je moet het wel gedaan hebben natuurlijk hier in Thailand. De andere meiden vonden het hilarisch, vooral omdat ie zo’n ondeugend koppie had. Ik heb zelf geen foto’s van mij en de ondeugende olifant (Ik heb hem Bobby genoemd) maar die krijg ik binnenkort nog wel. Na het olifant rijden zijn we weer een stuk gaan lopen, een heerlijke lunch gaan eten en daarna zijn we gaan bamboeraften. Dat klinkt spectaculairder dan het is, want je vaart gewoon op een vlotje de rivier af. Maar door het onweer van donderdag en vrijdag had het water iets meer stroming dus het was best fun! De omgeving was prachtig, dus heerlijk in het zonnetje op het water: genieten! ‘S middags stond het grote gedeelte van de wandeling op het programma. Het was flink warm, maar de wandeling was echt super! (Zie foto’s) Heerlijk zo’n dag in de natuur. Omdat we behoorlijk over verhit waren was zwemmen bij een waterval een heerlijke afkoeling. Hier geen foto’s van, die zijn gemaakt door de andere vrijwilligers dus die volgen nog! Op de terugweg naar de stad zagen we een klein olifantje langs de weg, we zijn even gestopt en hij kwam meteen naar ons toe. Waarschijnlijk waren we niet de eerste toeristen die stopten en hoopte hij eten te kunnen vinden bij ons, maar het was zo’n schatje. Als die groot is wil ik er wel weer op rijdenJ Aan het eind van de dag waren we gesloopt, dus ‘s avonds heerlijk geslapen. De bedden hier zijn trouwens eigenlijk iets te kort voor mij, m’n tenen hangen over de rand, en de matrassen zijn dun. Maar elke dag ben ik hier super moe dus slaap meestal als een roosje!

Zondagmorgen waren we ook weer vroeg uit de veren om de hele dag te gaan koken. Hier had ik me al vanuit Nederland erg op verheugd en gelukkig was het ook wat ik ervan verwachtte. De kookdame was een vrolijke meid, en ook de eerste die niet iel, klein en dun is, en zeer goed Engels sprak. Ze nam ons mee naar een leuk marktje waar we meer informatie kregen over de verschillende Thaise fruit, groenten en kruiden. Erg leuk! Daarna begonnen het daadwerkelijke koken. Behoorlijk pittig in die hitte, vooral ook om 6 gangen meteen op te moeten eten! Maar ik was tevreden over mijn eigen gemaakte maaltje. Het leukst vond ik om Pad Thai te maken (bekend Thais gerecht met noodles, groenten en ei) en het meest verrassende waren de bananenloempia’s. Eerst kon ik me daar niet veel bij voorstellen, gekke combi, maar het was verukkelijk! Aan het eind van de dag kregen we een receptenboekje mee, dus ik ga mijn kookkunsten zeker in praktijk brengen. Liefhebbers om te proeven kunnen zich opgeven vanaf 13 juni;)

Het weekend hebben we afgeloten met een bezoek aan de beroemde Chiang Mai Sundag Night Market. De reisgidsen omschreven het als een grote gezellige markt, met kraampjes vol met koopwaar. Dat klopte inderdaad, maar de markt was echt mega groot, er was zoveel te zien. De moeders van ons project maken naast hun dagelijkse werkzaamheden ook sieraden, tassen en shirts die ze dan op deze markt verkopen. Onze missie was dan ook om dat kraampje te vinden. We hadden een beschrijving gekregen, en hebben uren gelopen maar ze niet kunnen vinden helaas. Volgende week zondag weer een kans. Het shoppen was wel geslaagd: 3 jurkjes en 2 topjes voor nog geen 25 euro maakt een meisje heel blij! De markt was zeker het bezoeken waard, naast veel toeristen bezoeken ook veel Thaise mensen de markt. En we hebben eindelijk ook het volkslied mogen meemaken; hier in Thailand wordt 2x per dag het volkslied afgespeeld waarbij iedereen stil gaat staan. Mooi gezicht was dat!

Vandaag begon onze tweede werkweek! Ik had er zin in om alle kindjes weer te zien. Vanaf deze week hebben we er nog een Engelse les bij: de oudere kinderen tussen de 8 en 11 jaar krijgen een half uur les per dag. Vandaag hebben we les gegeven over fruit en daarna voor alle moeders, vrijwilligers en kinderen fruitsalade gemaakt. Iedereen vond het geweldig. Wijzelf ook, een goede toevoeging op de lunch die we daar krijgen... Deze donderdag nemen we alle kids ook mee naar het zwembad, vinden we zelf ook geen straf en we doen ze er een groot plezier mee!

Tot de volgende update!

Liefs Suus

1. Tessa:
    22 maart 2010
    ik meld me vast aan voor 14 juni!!;)
  2. Eugene:
    22 maart 2010
    In alle opzichten weer een heerlijk stukje..! Ik stel voor: 14 juni eerst om 13.30 uur Nederland-Denemarken kijken met z'n allen en daarna een heerlijk Thaisgerecht op de tuintafel om de overwinning nog eens rustig analyseren.... Suus, je bent een kanjer! X pa
  3. nelleke:
    22 maart 2010
    hee, klinkt supercool allemaal! dat volkslied is echt hilarisch... en dat koken klinkt ook wel heel leuk... have fun x
  4. Marlies:
    Hee superzus,

wauw, je verhalen worden steeds leuker!
    & die olifanten, wat lief.
    echt weer super leuk geschreven. Ik zit alweer te wachten op je volgende verhaal. En ik heb nu al zin in 14 juni hoor! :D
    Het is hier nu ook weer erg lekker weer trouwens.
    hele dikke kus je zusje
  5. Sander:
    22 maart 2010
    Leuk om te zien dat je je kookcursus op dezelfde plek gedaan hebt als ik! Alleen hadden wij wel een kleine iele Thai.
  6. Jap:
    22 maart 2010
    Ik meld me graag aan voor een bananenloempia!!

Klinkt prachtig allemaal trouwens daar, volgend weekend weer zo'n programma vol activiteiten?!

ps. in Thailand al doorgekomen dat Ajax kampioen gaat worden ;)?
  7. Irma en Ronald:
    22 maart 2010
    14 juni zegt je pa,dan kunnen wij wel hoor!!!!!!!!
    gr irma
  8. Glenn en Boot:
    22 maart 2010
    wauw bananenloempia klinkt best wel lekker juist, ben benieuwd. Ik meld me dus ook vast aan! Ik ben jaloers op je op-een-vlot-liggen-zonnen activiteit, klinkt heerlijk! Ajax gaat trouwens heus geen kampioen worden, wat een onzin.

kuskus
  9. Angelique van Rijn:
    Hey Susanne,

Ik heb me nu al 3x ingehouden maar het lukt echt niet meer; ik moet even reageren. Wat een geweldige stukjes om te lezen en wat een mooie foto's. Kopje koffie erbij en genieten! Zo knap wat je allemaal aan het doen bent daar! En weet je wat nu zo leuk is: laat je vader ons nu net voor 14 juni uitgenodigd hebben om naar het voetbal te komen kijken............Grapje!
    Verheug me alweer op het volgende verhaal!
    Geniet lekker verder en heel veel plezier!

Groetjes, Angelique
  10. Marloes:
    Hey Suus,

Leuke Blog! Mooi dat vrijwillgerswerk wat je doet. Herkenbaar ook van wat ik in Peru toen (ooit) heb gedaan. Spannend ook die weekend tripjes :) Leuk voorproefje ook voor mijn reis! Ik ga dus 31 mei, dus misschien kunnen wij elkaar nog ergens in maleisie ontmoeten met onze Franken?? ;)
    Geniet ervan!

Liefs Marloes (je nicht)
  11. Kirsten:
    23 maart 2010
    He Suus!

Wat een superverhalen! En dat olifantje is zooo schattig!
    En ik zie dat je een goede vervanger voor Maartje hebt gevonden, wat betreft je haar!:-) Geniet ervan!

Kussie

Kirsten
  12. Jasper:
    23 maart 2010
    Hoi zus!

Ik heb je stukje weer met veel plezier gelezen hoor! Mijn reactie bleef wat lang uit, maar dat komt omdat ik 2 fulltime schooldagen er op heb zitten dus weinig tijd heb gehad om te internetten!

Je hebt in een week volgens mij al aardig wat indrukken opgedaan en ik denk dat je nog geen moment spijt hebt gehad toch? Op school zie ik trouwens steeds de vliegtuigen van schiphol komen of vertrekken en dan moet ik toch gelijk weer aan jou denken! Blijft een gek idee dat jij helemaal aan de andere kant van de wereld zit!

Ik blijf je volgen ;)

Kus je broertje
  13. annemieke wielinga:
    24 maart 2010
    Ha Susanne,

Hier een berichtje van je baas (grapje). Wat goed dat je ons zo op de hoogte houdt. Het lijkt me geweldig daar, vooral dat olifantjerijden. Volgens mij moet je hier in Nederland maar gaan paardrijden, kun je met me mee de bossen in.
    Neem je wat recepten mee hier naar toe, gaan we een keer met alle NKS-ers koken.
    Groeten en zie uit naar je volgende berichten
    Annemieke
  14. Bobby:
    26 maart 2010
    En bedankt he Suus! ;-)
  15. Manoe:
    28 maart 2010
    Hey Suus!

Nou ik verheug me ook al op je kookkunsten, Thais eten is van harte welkom, denk dat Anne daar ook helemaal niets op tegen heeft!
    En wat leuk met die olifanten! Wellicht iets voor in de tuin hier ; )
    Tof hoor, je onderneemt en ziet een heleboel daar, goed zo!

x manoe
  16. Tom Grol:
    19 april 2010
    Hmmm bananenloempia. ik als groot warm-fruit-liefhebber kijk er enorm naar uit!