Pai: relaxt, scooters, watervallen en ladyboys!

5 april 2010 - Chiang Mai, Thailand

Lieve allemaal,

Wat blijft het super leuk om al jullie reacties te lezen. Dat motiveert het schrijven van een nieuwe weblog! Nu ben ook weer erg gemotiveerd want ik heb (alweer) een superleuke week achter de rug waar ik graag wat over wil schrijven!

Trouwens, allemaal een fijne tweede paasdag! Ook in Thailand hebben we een beetje Pasen gevierd. Vandaag hebben we met de kindjes op het project eieren beschilderd en verstopt en uiteraard opgegeten. Was erg leuk om te doen, al zat er uiteindelijk meer verf op ons en op de kinderen dan op de eieren. We hebben ook van een lang weekend mogen genieten vanwege Pasen. Op het Wildflowerhome viert men namelijk een combinatie van ‘westerse’ en Thaise feestdagen. Het aantal christenen in Thailand is erg weinig, dacht 3% ongeveer, de rest is Boeddhist. Op het Wildflowerhome is echter de helft van de vrouwen en mannen christelijk. Daarom werd Goede Vrijdag wel gevierd. Dat betekende eigenlijk dat iedereen vrij had, en de vrouwen de tijd hadden om met hun kinderen door te brengen. Nu hadden wij plannen om zaterdag en zondag naar Pai te gaan, dus konden mooi een dag eerder vertrekken.

Pai is een plaatje ten noordwesten van Chiang Mai, en volgens vele ‘the place to be’ voor backpackers. Het plaatsje zelf is niet zo groot, maar de natuur er om heen is prachtig. De weg er naar toe duurde 4 uur, en hoe steiler de bergweggetjes (hoe stiller ik werd), maar des te mooier de natuur! Met een stel andere backpackers uit het busje hebben we een guesthouse gezocht, een leuke rij kleine huisjes. Soort van eigen bungalowtje hadden we, en het kostte maar 3 p.p.p.n.. ‘S middags hebben we met dat zelfde groepje mensen scooters gehuurd en zijn we de omgeving gaan verkennen. (Voor Buitex Turkije-gangers: dit keer had ik mijn helm wel in 1x goed opgezet..). Echt prachtig allemaal wat we zagen! Er schijnen meerdere watervallen rondom Pai te zijn maar vanwege het huidige droge seizoen was er maar 1 werkelijk te bekijken, de rest lag droog. Na daar even heerlijk gezwommen te hebben zijn we naar een viewpoint gereden om de zonsondergang te bekijken. Helaas kregen Maaike en ik onze scooter door het zand niet naar boven, maar geluk was daar Adam uit Israel die on suit de brand hielp. Behalve ons groepje was er niemand op het viewpoint, dus het was doodstil en prachtig om te zien. Dat is even heel wat anders dan het drukke lawaaierige Chiang Mai. Genieten! ‘S avonds veranderd Pai in een druk plaatsje vol met gezellige restaurantjes en kroegjes, die we dan ook tot in de late uurtjes verkend hebben! Zaterdag zijn we weer op de scooter geklommen om de hotsprings en de canyon van  Pai te bekijken. De hotsprings waren veel te heet om in te zwemmen, maar in het resort er naast lag een prachtig zwembad waar we wel een paar uurtjes mochten afkoelen. Dat was echt relaxen, midden in een prachtig omgeving een superluxe zwembad om af te koelen en te zwemmen! Aan het eind van de dag zijn we terug gegaan naar de canyon om daar de zonsondergang te zien. Helaas was de lucht iets bewolkter maar het was nog steeds een super plek!

Zaterdagavond was toch echt wel het hoogtepunt van het weekend, we hebben een ‘Miss lady-boy competitie’ bezocht. Hier in Thailand zijn de ladyboy’s een volledig geaccepteerd geslacht. Naast de man en de vrouw heb je hier ook ladyboy’s. Dit zijn mannen die zich verkleden als vrouwen. En je ziet ze veel! Ook in Chiang Mai zie je ze regelmatig lopen, vrouwen met sterke mannelijke trekken en als je beter kijkt dan zie je dat het geen vrouwen zijn maar verklede mannen. Bij onze vaste supermarkt, werkt er ook een, Maaike en ik hebben regelmatig gediscussierd of het nou een hij of een zij was. Pas bij navraag bij onze projectleider begrepen we dat het om een ladyboy ging. In Pai waren we er via via achter gekomen dat er een heuse competitie plaats zou vinden op zaterdagavond. Dit aparte bijzondere gedeelte van de cultuur moesten we natuurlijk bijwonen! Het was een hele zoektocht naar de locatie, we hadden het bijna opgeven toen er een hele vrouwelijke jongen voorbij kwam, bij navraag wist hij waar het was. (‘Ja, de ladyboyshow, mijn vriendje doet mee, nummer 14’). Hij wees ons de weg, mits we nummer 14 zouden aanmoedigen. De competitie werd gehouden in een schooltje, naast ons waren er alleen maar Thaise bezoekers. De ‘dames’ werden een voor een voorgesteld en daarna mochten de toeschouwers bloemen en slingers kopen voor hun favoriet. Degene met de meeste cadeautjes gingen door naar ronde 2. Dan moesten ze zelf wat zeggen, ze spraken bijna allemaal in het Thais maar enkele ladyboys hadden ons gezien en begonnen in het Engels. Het leek net op een echte miss verkiezing want het ging uiteraard over de worldpeace. Zoals beloofd hebben wij voor nummer 14 bloemen en slingers gekocht. De

winnaar(res) was echter de ‘dame’ in het paars. Zie foto! Het was echt heel leuk om mee te maken!! Toen we met de ladyboys op de foto gingen kwam zelfs de moeder van de winnaar naar ons toe om vol trots te vertellen dat dat haar zoon was! Mooi om te zien, hoe dit fenomeen van ladyboy volledig geaccepteerd is in de Thaise maatschappij!

Het weekend hebben we op zondag afgesloten met een uitgebreide Thaise massage en een luxe lunch. Door dit weekend is mijn zin om te gaan reizen nog meer gegroeid! Het is erg leuk om zoveel mensen te ontmoeten uit alle verschillende landen en ik wil zo graag nog meer zien! Maar eerst nog 4 dagen op het project. Het zal erg vreemd worden om vrijdag afscheid te nemen van iedereen. Gelukkig hebben we woensdag nog een dagje uit op het programma staan: we gaan met alle moeders en kinderen naar de hotsprings in Chiang Mai. Iedereen kijkt er erg naar uit en wij ook! Dit weekend zijn er ook weer nieuwe vrijwilligers bij ons in huis komen wonen: 3 meiden uit Nederland en 1 meisje uit Amerika. Gezellig, zo’n Hollandse invasie. Twee meiden gaan ook naar het Wildflowerhome, ik vind het  een fijn idee dat zij na ons nog een maand leuke dingen kunnen gaan doen met de kinderen en onze lessen een vervolg kunnen geven. Zaterdag komt Frank, daar kijk ik erg naar uit!! Na het weekend viert Thailand ook nieuwjaar: een 3daags-festival wat voornamelijk bestaat uit water naar elkaar gooien! Allemaal erg leuke dingen nog komende weken!

Ik hou jullie op de hoogte!!

Liefs Suus

1. Kim:
    Wauw!
    Wat een mooie foto´s en verhalen Suusje!
    Mooie paaseitjes ook ;)! En die scooter en het zwembad... Ziet er allemaal leuk uit zeg! Heel veel plezier nog de laatste dagen daar. En dan lekker reizen met Frank! Ben benieuwd naar je volgende verhalen over het nieuwjaar enzo!

Liefs Kim
  2. Olga:
    5 april 2010
    Suusie, Over 4 dagen alweer... Jeetje, wat is dat snel gegaan!! Ben blij dat je het jammer vindt om weg te gaan (dat betekent toch dat je een goede tijd hebt gehad:)). Trance Energy was trouwens helemaal geweldig, echt een topavond gehad, haha, begrijp nu ook waarom jij het zo leuk vindt. Was vooral onder de indruk van de hele lichtshow. Maar goed, binnenkort dus de mail met alle uitgebreide details. Geniet nog van je laatste daagjes!!
    xxxx
  3. Marlies:
    Hee Suus,

Leuk verhaal & foto's weer,
    en wat grappig, die "missverkiezing".
    Leuk geschreven hoor!

dikke kus Marlies
  4. oma de Bruin:
    5 april 2010
    Susanne, ik vind het leuk dat ik alles kan zien wat je doet en waar je bent. Ook vind ik het fijn om te zien dat je het zo naar je zin hebt. Nog een paar dagen en dan zie je Frank en dan is t project afgelopen.

Groetjes Oma
  5. nelleke:
    5 april 2010
    hee suus! klinkt leuk weer allemaal zeg, geinige foto's van die ladyboys. fijn dat ze idd zo geaccepteerd worden, hoorde dat het zelfs op het paspoort kan staan? er is trouwens ook een suusenfrank.waarbenjij.nu hihi, kwam ik per ongeluk achter. succes met afscheid nemen en veel plezier met reizen alvast! x nel
  6. Eugene:
    6 april 2010
    Meisje, meisje, wat geniet ik van je verslagen. Om wat je beleefd, wat je ziet, wie je ontmoet, wat je doet en misschien wel het meest omdat het plezier van het scherm af te scheppen is. Ik kan me voorstellen dat Frank staat te trappelen om jouw kant op te komen! En er staat jullie nog zoveel avontuur en moois te wachten. Dit vergeet je je hele leven niet meer. Je hebt trouwens al een aardig kleurtje gekregen hoor, ondanks de smog die je ook op de foto's ziet hangen. Lieve Suus, groetjes en een hele dikke kus van je pa X.
  7. Jap:
    6 april 2010
    Haha ik heb eerst je foto's bekeken en toen het verhaaltje gelezen... En ik dacht al 'ook niet de mooiste missen daar in Thailand', maar nu snap ik waarom ;)

He, leuk allemaal man en veel plezier met reizen vanaf komend weekend... Gaat vast fantastisch worden! Veel plezier!

kus Jap
  8. Finn:
    6 april 2010
    Jezus wat een lap tekst!
    Worst is trouwens al weken niet komen sporten, volgens mij mist ie een beetje incentive, dus zet hem maar goed aan de bak volgende week.
  9. Glenn:
    6 april 2010
    Haha die foto met die eieren, before and after en dat meske er tussenin! geniaal!

Morgen een zogenoemd afscheidfeest van worst, hij gaat koken, dus ben benieuwd ;)

x
  10. Natasja en Werner:
    Hoi Susanne,

Allereerst, leuke stukjes, leuk geschreven. We lopen wat achter, zal iets te maken hebben met het checken van de mail :-)

Zo te lezen kom je best toe aan lekker relaxen (massage), dus wat dat betreft doe je het goed.

Succes nog met je laatste week en alvast sterkte met het afscheid!
  11. Glenn en Boot:
    7 april 2010
    hee suus! Ahh dat klinkt lekker! Maarre, scooters, met drank op straat hangen, je doet me aan de houtense hangjeugd denken ;) Ik ben wel heel trots dat je je helm goed op hebt gezet. In India had je ook de man-vrouw als een heel apart soort, en dan brachten ze geluk voor je vruchtbaarheid, tenminste.. als je ze geld gaf. Misschien ben je nu wel heel vruchtbaar omdat je bloemen hebt gegeven!!! :)

veel plezier, en goed dat je ook al zo veel zin hebt om er op uit te trekken, maakt t afscheid wat minder zwaar misschien.

kuskus!
  12. niels:
    Hey suus,

nog even alle vrijheid en dan komt die gozer weer, haha. Maar je schrijft erg leuke stukjes en leuk om te lezen wat er zoal te doen valt in het Thaise (wil er ook snel heen). Zijn er trouwens naast de lady-boys ook veel manwijven te bekennen...?

Veel plezier nog even alleen en ook dalijk samen met Frank (zorg er wel voor dat zijn conditie op peil blijft, of eigenlijk... doe maar niet. Zorg er voor dat hij überhaupt conditie krijgt :D).

x niels
  13. Rik:
    Hey Suus,

Zo te zien vermaak je je prima daarzo! Veel plezier en doe de groeten aan Worst.
    Zou eigenlijk vanavond bij m gaan eten in het kader van laatste avondmaal, maar ik ben ziek. Redelijk balen dus, maar dat halen we over 2 maanden wel weer in!
    Doe rustig aan in Bangkok en geniet van je reis verder!
  14. Martien:
    8 april 2010
    He Susanne, leuk dat je zo geniet van alles. Misschien jammer dat je binnenkort het project verlaat maar dan kan het reizen beginnen en je ziet Frank natuurlijk weer. Zal zo de foto's bekijken van Pai, doet me deugd dat het nog steeds leuk is. Kan me nog wel ladyboy's herinneren maar geen competities hierin. Veel plezier de laatste dagen met de kinderen... Oh ja gisteren zijn we met zijn allen naar de promotie van Fred geweest, hij is nu dr. ha ha...
  15. J van den Kieboom:
    10 april 2010
    Hoi Susanne leuk om die stukjes van jou te lezen. Ga nog genieten samen met Frank van een fijne vakantie.
    Groetjes ome Willem en tante Jannie
  16. Tom Grol:
    19 april 2010
    Leuk dat je ook rekening houdt met kleureblinde blog-lezers Suus.

"De winnaar(res) was echter de ‘dame’ in het paars."

Verder ben ik benieuwd waarom Niels benieuwd is of er ook manwijven zijn, maar vrees ik dat jij dat ook niet weet.

En nu stop ik even met lezen omdat ik boodschappen moet doen voor kapper-Tessa. Misschien lees ik vanavond verder en anders heb ik overmorgen pas weer tijd. Maar tot dusver vind ik het in ieder geval geen tijdverspilling (misschien dat de bijdrages van Worst mijn mening kan veranderen...)